Gondoltad volna?

Élő lakás kultúra

ÉLŐ LAKÁS KULTÚRA

Élő lakás kultúra, avagy: állatok itt-ott, otthon, hálószobában, irodában…

Élő lakás kultúra, avagy: állatok itt-ott, otthon, hálószobában, irodában…

Mi a viszonyunk a háziállatainkhoz?

Hol a helyük, hová engedjük, vagy ne engedjük őket, és egyáltalán milyen megfontolások szabályozzák ezt az ügyet? Különös kérdéskör, sok ellentmondással, soha be nem fejezhető vitákkal… Elöljáróban: ezt a cikket többen hoztuk össze, köztünk is heves egyeztetések folytak, pedig mindenikünknek van kutyája otthon. Bevezetésül néhány érdekes nézőpont, amik felmerültek a téma megalapozásakor:

Állattartásról beszélünk,

pedig az emberről szól a sztori. Nekünk kell „valaki”, aki hálás nekünk, akiről úgy hisszük, hogy gondoskodunk. Igen, azt hisszük, hogy gondoskodunk róluk, pedig ők gondoskodnak mirólunk: szolgálják a lelki igényeinket, azaz szerethetők, megértik, ha panaszkodunk, egy divatos fajtiszta kutya mutatós hiúsági kellék, stb. Egészen a szélsőségekig: például Ausztráliából adták hírül, hogy egy fickó elvette a Labrador kutyáját feleségül. (A kép nem csak illusztráció.) Arról is tudunk sajnos, hogy néhányaknak a frusztrációjuk levezetéséhez kell pofozóbábu. És milyen jól jöttek a kutyák, amikor a ragály-zárlat alatt ki lehetett szabadulni a sétáltatásukra hivatkozva!

Számít a méret!

Általános emberi tulajdonság, hogy sem a kisebb, sem a nagyobb nagyságrendeket nem fogjuk fel egykönnyen. A sokkal kisebbekkel ellenségesek vagyunk, a sokkal nagyobbaktól félünk. (v.ö.: rovarok – nagyvadak) Itt is volt szerkesztőségi vita: – Naná, hogy agyoncsapom a szúnyogot! – Miért? – Mert zümmög a fülembe! – És? – Mit és? – Miért kell ezért agyoncsapni? – Mert zümmög és zavar. Sőt lehet, hogy később meg is fog majd szúrni! – Tényleg ezért kell eltaposni? (Ugye ezzel analóg módon: Explicite kijelentjük, hogy nem találunk kivetni valót az Ukrajna elleni orosz betöréssel kapcsolatban!?…)

Az ember kizárólagosságra törő viselkedése miatt a körülöttünk élő,

gyakorlatilag oda kényszerített háziállatoknak külön szerencséjük van, ha nem esnek állatkínzás, vagy legalábbis visszaélés áldozataivá, ha a számukra természeteshez közelálló életmódban élhetnek. Erről gondoskodni pedig nekünk morális kötelezettségünk (volna).

A természetestől igencsak távolira sikerült modern lakásokat

csupán egy-egy szobanövény, fűszereskert, vagy éppen egy kisállat teszi a természetes közegünkre emlékeztetővé, azaz élhetővé számunkra. El tudjuk-e kerülni, hogy a háziállatok tartása pótoljon vissza nekünk valamit a természettől elszakadt életünkben a teljes valóságból? Akarjuk-e elkerülni ezt?

Az ember társas lény.

Szociális beágyazottság, a társak nyújtotta támasz nélkül sokkal nehezebb a túlélés kritikus helyzetekben, például ha megsebesülünk vagy betegek vagyunk. A szociális elszigetelődés márpedig velünk van manapság. Nem csoda, ha beindulnak az agy riasztási rendszerei, pszichológiai képleteket hozva következésképp. De a közösségi társaktól érkező elismerésének pedig komoly ösztönző, hipnotikus teljesítményfokozó hatása van. Ráadásul az elszigeteltségre, nélkülözöttségre, vagy éppen az elismerésre, ösztönző módszerekre vonatkozó személyes érzékenységünket „modern” emberként nem osztjuk meg a közösségi társaink között. Mert a trendi az, ha egyedül küzdjük le a problémáinkat. És ezzel az egész krízis tovább mélyül. Tehát a „modern” ember szorongóvá és bizalmatlanná válik. „Azt hiszem, hogy azok, akik nyitott szemmel járnak és ismerik a magyar gazdaság, társadalom és politika működését, sajátosságait, pontosan tudják, hogy hazánkban az égető bizalomhiány az egyik – ha nem a legnagyobb – tehertétel.” (Rigó Róbert „ A bizalom eróziója és újjáépítésének szükségessége a 21. században”) Viszont (szerencsénkre) létezik egy mélyebb, tiszta vonzódásunk az anyatermészet felé. Az ember vonzódik a természetben megtalálható különböző életformákhoz (növények, gombák, állatok). Tapasztalatainkkal pedig ki tudjuk szűrni, hogy melyek közelségére nem tartunk igényt, például: mérges gombák, ártalmas növények, veszélyes állatok, haragos emberek, stb. Tehát a városlakónak a természet világával való viszonya megváltozott, de a természet iránti igénye, vonzalma nem tűnt el. A modern ember nehezen alkalmazkodik, elvárja, hogy környezete alkalmazkodjon az ő életviteléhez, hangulatához. Egy kutya EB-ből a szempontból tökéletes társ.

Térjünk a tárgyra!

Na de mégis! Kutya nem való lakásba!

Dehogynem! Szívesen látunk lakótársnak egy kiválasztott állatot. Beszélhetünk kutyáról vagy macskáról, de hörcsög, menyét, akár minimalac, kígyó is szóba jöhet. Egy közös van bennük: az ember természet iránti kötődését modellezik, de jobb híján társként is beválnak. Feltételezzük, hogy nemcsak a figyelmünket, a sétákat, a kínált falatokat „igénylik”, hanem a lakás komfortját is. Néhány gazda a hálószobák kényelemét is megosztja velük.

Jó egy házi kedvenccel tölteni az éjszakát?

A kedvencekkel való alvás közben a szervezetünkben oxitocin szabadul fel. Az oxitocin elősegíti a bizalom és a kötelék érzetét, melyet az emberek és az állatok osztanak meg, amikor egymás szemébe néznek. Ez a kölcsönhatás hasonló, amit egy anya és a gyermeke között figyelhetünk meg. A tanulmányok mutatják, hogy akik a háziállataik fekvőhelyét a hálószobájukban tartják, jóval átlag feletti „alváshatékonyságot” tapasztaltak. Ha panaszolod, hogy keveset, vagy nyugtalanul alszol, akkor tehetsz egy kísérletet, hogy a háziállatod fekhelyét a hálószobába viszed.

Sok szülő azt gondolja, hogy a gyereknek steril környezetre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen nőjön fel. Viszont tanulmányok bizonyítják, hogy az otthon megtalálható baktériumok előnyösek is lehetnek az egészségünk szempontjából. És azt is kimutatták, hogy a gyerekek immunrendszer-fejlődése és a mikroorganizmusokkal való „megismertetésüknek” az egyik legjobb módja, ha háziállatot tartunk.

Riportot adunk most közre, egyenesen Szilvi hálószobájából:

– Pozitív tapasztalataim visszatükrözik a leírtakat. Boldi kutyusommal 7 és fél éve osztom meg az életem és az ágyamra is feljöhet. Nagymamám számára a kutya kinti állat volt, csak vihar esetén jöhetett be a házba. Én átírtam a régi elveket. A kutyusaink kinti-benti, majd lassan ágyba szokott barátok lettek. Megnyugtató, amikor odabújik a közelembe és így szenderülünk álomba. Nekünk ez a rituálé is a kötődést és összetartozást erősíti, pozitív hatása van, és jobban alszom. Az egész család megfér egy fekhelyen, Boldi pedig élvezi a Billerbeck ágyneműk kényelmét. És itt kapcsolódunk az irodai munkát érintő, ragály-hozta forradalomhoz:

Kutya a munkahelyen? Hogyhogy?

Miért kéne ezt megengedni? Miért ne? Már nemcsak feltételezésünk, hanem tapasztalatunk is, hogy munkakedvet, motivációt, összetartozást, őszinteséget, türelmet, ezzel pedig munkahatékonyságot javít. Sokféle véleményt ébreszt az új munkahelyi társ a „beszoktatás” időszakában. (Nem a kutyát kell persze beszoktatni, hanem a távolságtartó kollégákat. 🙂 Rögeszmék ugyan törnek, ám valódi konfliktust nem tudunk visszaidézni. Csak „jófej” kutyáink vannak. A kutya persze a gazdáját mintázza, úgyhogy teljes az öröm.

by.: Billerbeck

MATRAC AKCIÓ, MATRACOK, ÁGYNEMŰK, PÁRNÁK, PAPLANOK, ÉLŐ LAKÁS KULTÚRA

MINDEN, AMI A NYUGODT ALVÁSHOZ KELL, MATRAC AKCIÓ, ÉLŐ LAKÁS KULTÚRA

Közel 400 féle termék, több mint 110 matrac típus! Matrac Akció

Tekintse meg webáruházi kínálatunkat, vagy jöjjön el személyesen mintaboltjaink egyikébe. Látogatása előtt érdeklődjön telefonon, vagy email-ben, melyik üzletünkben tudja kipróbálni, megnézni termékeinket. Főbb termék kategóriánk: matrac, paplan, párna, ágynemű, felületjavító.

MATRAC BOLT BUDAPEST ÉS WEBÁRUHÁZ – HAVI AKCIÓK – MATRAC AKCIÓ – ÉLŐ LAKÁS KULTÚRA

ÓRIÁSI KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRJUK VÁSÁRLÓINKAT – MATRAC AKCIÓ

Valörtex, már több mint 25 éve az alvás szolgálatában.

Szakosodott webáruházaink: Párna, paplan webáruház |Matrac rendelés. | Üzletünk kiemelt Billerbeck partner

Keress minket a Facebookon is!

Vissza a listához