Gondoltad volna?, Matracokról

Hogyan válasszak matracot?

Hogyan válasszak matracot?

Hogyan válasszak matracot? 7 + 1 tipp, hogy ideális matracot válasszak!

I. tipp hogyan válasszak matracot: méret

 Első eldöntendő kérdés, hogy a matracunk egyben vagy külön legyen (ha egyszemélyes ágyba keressük, akkor máris megvan a megoldás :). Mindkettő mellett és ellen szólhatnak érvek.

Egyben legyen a matrac:

Nincs középen illesztés. Sok vásárlónak szempont az, hogy ha forgolódik vagy vándorol éjszaka, akkor ne érezze a két matrac közötti illesztést. Egyes matracgyártóknál a dupla méretű matracok nem duplájába kerülnek a szimpla matracokhoz képest, a 160×200 cm-es méretnél szinte biztosan jobban jövünk ki, ha a matrac egyben van.

Külön legyen a matrac:

Könnyebben mozgatható, kezelhető (pl. lepedő húzás, stb.). Ha ketten használjuk a fekhelyet, nem biztos, hogy ugyanazt a keménységet, komfortot, rugalmasságot keressük párunkkal. Ha külön van a két matrac, akkor kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Társunk pedig azt ami neki komfortos. Tartósság: ha különbözik a két felhasználó testsúlya, alvási szokása, valószínű, hogy a két matrac nem egyforma ütemben kopik. Ha külön van a két matrac, cserélhetjük csak az egyik matracot. Vastagság: számos matracgyártó törekszik arra, hogy kínálatában legyen hasonló vagy ugyanolyan vastagságú matracból. Keményebb, lágyabb, rugalmasabb, stb., hogy egymás mellé tehető legyen két különböző matrac. Ha mégis van pár cm eltérés a két kiválasztott matrac között, megijedni akkor sem kell! Különböző módokon rendkívül olcsón orvosolható lehet az eltérés.

II. tipp hogyan válasszak matracot: felhasználás módja

Mielőtt matracot választunk döntsük el, hogy mire kell nekünk a matrac.

Saját célra vagy gyermekünknek keressük? Mindennapi vagy időszakos használatra?

A matracokat jellemzően felnőtteknek, mindennapi használatra tervezték. Amennyiben nem mindennap használjuk, hanem hétvégi házba, nyaralóba keressük, nyúlhatunk az egyszerűbb, olcsóbb, vékonyabb típusokhoz.

Gyermekek számára különböző méretű gyermekmatracok, vékonyabb habok, szivacsok is választhatóak – jellemzően alacsonyabb testsúlyuk miatt, nem terhelik a vékonyabb anyagokat. DE dönthetünk úgy is, hogy gyermekünknek egyből megvásároljuk a felnőtt méretű matracot ággyal együtt, így később nem kell foglalkoznunk a cserével.

III. tipp hogyan válasszak matracot: teherbírás

Nagyon fontos, hogy amikor matracot választunk, akkor olyan matracot válasszunk, ami tartósan szolgálhat minket. A legtöbb matracgyártó közzéteszi matracainál a teherbírást, fontos, hogy a megadott teherbírás minden esetben xy/fő-ként kell értelmezni (a 90×200 cm-es és a 180×200 cm-es matracnál is ugyanazt a teherbírást adják meg).

Példa

Ha a felhasználó 101 kg, a matrac teherbírása 100 kg. NEM azt jelenti, hogy ha ráfekszem, akkor holnapra tönkremegy a matrac, hanem azt, hogy valószínűleg hamarabb fog elhasználódni, mint ha 80 kg-al terhelném. Fontos itt megjegyezni, hogy a matrac forgatásával (gyakori) ki tudjuk tolni a matrac élettartamát, mindazonáltal célszerű mindig olyan teherbírású matracot választani ami akkor is elbír minket hosszútávon, ha felszalad ránk 1-2 kg :).

IV. tipp hogyan válasszak matracot: önismeret

Matracot általában hosszú távra vásárolunk, így fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyenek vagyunk.

Van e allergiánk?

Matracgyártásban nem jellemző, de lehetnek allergén anyagok. A matracok huzatában lehet pl. gyapjú. Minden esetben olvassuk el a tájékoztatókat az anyagok összetételéről! Ha poratka allergiánk van, akkor célszerű matracunkhoz magas hőfokon mosható matracvédőt beszereznünk. Szerencsénkre egyes matracgyártók már ajándékba adják matracukhoz a matracvédőt. A huzat mosása is megoldás lehet, DE! A matracok huzata nem mindig mosható magas hőfokon. Valamint levételük, visszarakásuk, macerás, időigényes.

Van e betegségünk, fájó nyavajánk.

Orvosi ajánlásra vehetünk matracot, DE! Az orvosok nem értenek a matracokhoz. A matrac értékesítők nem orvosok. Ha tudjuk, hogy egy ízületünk mondjuk nyomáspont érzékeny, kérjük az értékesítő tanácsát, hogy milyen fekvőfelületű matracot javasol! HA hajlamosak vagyunk pl. izzadásra jelezzük!

Mire használjuk a matracot.

A matracokat fekvésre találták ki. Nem arra, hogy üljünk, ugráljunk, stb. rajta. Ugyanakkor, ha tudjuk, hogy sokat fogunk ülve TV-t nézni, olvasni stb. Kérjünk tanácsot, hogy mely fekvőfelületek bírják a legjobban a pontszerű (ülő) terhelést. Léteznek olyan matracok amik két keménységi oldallal rendelkeznek. Adott esetben fekvőfelületük cserélhető.

V. tipp hogyan válasszak matracot: matrac típus

Két nagy matrac típust tudunk megkülönböztetni – rugós és rugó nélküli matracok. Fontos, hogy mindkét típusból van kemény, félkemény, lágy, memóriahabos, stb.

Rugós matrac, matracok

A rugós matrac napjainkban már számos kiváló tulajdonsággal rendelkeznek, ráadásul ár-érték aránya is kiemelkedő. Ez is magyarázat arra, hogy miért választják mégis olyan sokan a rugós matracot. A rugós matrac a legrégebbi matractípus. Sokak számára ez egyenértékű azzal, hogy elavult és idejétmúlt, azonban a valóság az, hogy az évek során ez a matractípus fokozatosan fejlődött és tökéletesedett, hogy Önnek maximális kényelmet garantáljon! Két típusa létezik, a táskarugós és a bonellrugós matrac.

Bonell rugós matrac

Nagy szilárdságú, hagyományos minőség, időtálló, állandó élettartamú rugalmasság.

Billerbeck Windsor bonellrugós matrac, rugós matrac

A levegőmagnak köszönhetően szárazon tartja a matracot még a kevésbé szellőző aljzatokon is alkalmazható, magas antiallergén védelmet biztosítva. A 2,2 és 2,4 mm-es rugók eltérő durva vezetékének használatával a különböző súlykategóriákhoz a különböző merevség érhető el. Alkalmasak fix bordázatú rácsra. A matrac különböző részeiben lévő rugók közötti rés kitöltésével a rugó egyes részeinek merevsége megváltozik. A matrac magját úgy alakították, hogy a test megfelelő anatómiai alátámasztását biztosítja. A bonellrugós matracok fő jellemzője, hogy a a rugók egymáshoz vannak rögzítve. Mivel egy rugót nem tudunk összenyomni anélkül, hogy a mellette levő nem mozdul meg ideális komfort alakítható ki vele.

Táskarugós matrac, tasakrugós- zsákrugós matrac

Billerbeck Padova táskarugós matrac, Billerbeck matrac, rugós matrac

A táskarugós matrac egy prémium kategóriás matrac. A táskarugók a bonellrugókhoz képest, kisebb átmérővel rendelkeznek, így a bonellrugós matracokhoz képest a táskarugók darabszáma kétszerese, háromszorosa is lehet. A táskarugós matrac kifejlesztését a bonellrugós rendszer továbbfejlesztése ihlette. Az 1920-as években fejlesztették ki azt a gépet, ami forradalmasította a táskarugós vagy zsákrugós matracok gyártását, de igazán ez a fajta is csak az 1940-es években tudott teret hódítani. Az alapelv az, hogy a bonellrugókhoz képest jóval kisebb rugókat használnak, minden darabot egy-egy zsákba bevarrva. A rugók így egymástól majdnem függetlenül mozognak. Általában véve kényelmesebbek, jobban alkalmazkodnak az emberi test ergonómiájához, mint a bonellrugós matracok,. Ugyan drágábbak is, ezzel együtt még mindig bőven a megfizethető kategóriába tartoznak.

Rugó nélküli matracok

Rugó nélküli matracok két nagy csoportba sorolhatóak. Habmatracok és kókusz latex matracok.

Hab matracok, hideghab matracok, habmagos matracok:

N25 PUR félkemény habszivacs 15 cm, szivacs matrac Budapest. N25 habszivacs

Habszivacs vagy habmatracok lehetnek egy vagy többrétegűek. A hétköznapi életben az egyrétegű hab matracokat szinte mindenki ismeri SZIVACS néven. Amikor egyrétegű habszivacsot vagy habszivacs matracot vásárol, érdemes meggondolni, hogy milyen célra is veszi a matracot, mivel a habszivacs matracok több típusa is kapható, különböző sűrűségi, rugalmassági kategóriákban. Alacsony testsúllyal rendelkezők számára, időszakos használatra, játékra, stb. a 18 kg/m³ sűrűségű habokat / szivacsokat ajánljuk. Gyermekeknek mérsékelt testsúlyú felnőtteknek, időszakos használatra a 25 kg/m³ sűrűségű habokat / szivacsokat ajánljuk. Felnőtteknek, normál testsúlyhoz, rendszeres vagy időszakos használatra a 32 – vagy 35 kg/m³ sűrűségű habokat / szivacsokat javasoljuk. Magasabb testsúlyú vásárlóknak vagy az igazán kemény „spártai” fekhelyet kedvelők számára a 40- vagy 47 kg/m³ sűrű hab / szivacs ajánlott. Minden testsúlyhoz megfelelő választás a HR 4542 magas rugalmasságú hab, mely habnál magas terhelhetőséghez magas rugalmasság társul, így nem érezzük keménynek a habot.

Többrétegű hab matracok:

Réteges vagy szendvics szerkezetű hab matracok. A réteges elrendezésű hab matracok minimum 2 különböző anyagú habból állnak, jellemzően két eltérő keménységű oldallal rendelkeznek. Általában 5 rétegnél többet nem szoktak egymásra rakni. A réteges elrendezés előnye az, hogy a rétegek eloszlatják a terhelést, így minden réteg már eloszlatott terhelést kap. Így meghosszabbítható egy habmatrac élettartama.

CNC vágott habmatracok

billerbeck davos hideghab matrac, latex fekvőfelülettel

Alapelvük nagyon hasonló a réteges elrendezésű habmatracokéval, DE! Óriási különbség, hogy az egyes rétegek a matracon belül eltérő vastagsággal rendelkeznek. A teherhordó kemény habmag derékzónánál vastagabb. Vállzónánál vékonyabb. Rendkívül könnyen kialakíthatóak az ortopédiai zónák. Valószínűleg ezek a legtartósabb habmatracok. A habmatracok közül a legösszetettebb, valószínűleg a legjobban formálódó matracok. Különböző fekvőfelületekkel ellátható. Létezhet szimmetrikus és asszimetrikus változatokban is.

Kókusz és latex matracok

A kókusz latex matrac, alapvetően kókuszrost és latex lapok felhasználásával készülnek. A kókusz latex matrac esetében is használhatunk egyéb anyagokat annak érdekében, hogy a matracunk kellően komfortos és tartós legyen.

Általánosságban mondhatjuk, hogy a kókusz + latex szerkezetű matracok, jellemzően 14-18 cm vastagság közé esnek.

Kókusz matrac, kókusz és latex matrac, szimmetrikus kókusz matrac

A kókusz matrac a kókusz külső burkából készül, egészen pontosan a leszálazott rostokból. A rostok között található kötőanyagot eltávolítják egy hosszas áztatás során. Ezután a rostokat kiszárítják, lepréselik, végül kaucsuktejjel vulkanizálják. Ha mindez kész, a kókuszrostokból tömör tábla válik, ami már alkalmas a matrackészítésre. Ezek a táblák adják az ágybetét keménységét, de a rugalmasságát is.

A kókusz matrac népszerűségének okai közt szerepel, hogy nagyon jól szellőzik. Laza szerkezetüknek hála a rájuk kerülő nedvesség gyorsan elpárolog. A kókusz latex matrac keménysége legnagyobb részben attól függ, hogy milyen a kókusz és a latex rétegek aránya. A kókuszrostok minden esetben kellőképpen kemények ahhoz, hogy megfelelően alá tudják támasztani a gerincoszlopot, ezért gyerekek ágyába is tökéletes választás, hiszen a fejlődésben lévő szervezetnek különösen fontos a megfelelő támasztás. Jellemzően 6, 8 és 10 cm vastagságú kókuszokat használnak. 6 cm vastag: gyermekeknek, könnyű felnőtteknek. 8 cm vastag: normál testsúlyhoz. 10 cm: magasabb testsúlyhoz. Latexeket 2, 4, 6 és 8 cm vastagságban használják fel általában. 2 cm: kemény fekvőfelület. 4-6 cm: félkemény fekvőfelület. 8 cm és felette: lágy fekvőfelület.

Összegzés

Bármelyik matractípust választjuk van lehetőség kemény, félkemény vagy lágy matrac választásra. Mindegyik matractípusból van memóriahabos változat is. Mi alapján döntsünk? Kinek mi a kényelmes? A legkézenfekvőbb megoldás, ha ráfekszünk a kiválasztott matracra. Ha ez nem megoldható: felidézzük múltunkból, hogy milyen matracokon feküdtünk otthon, nagypapánál, ismerősnél, stb. Mindegyik típusból találhatunk számunkra megfelelőt. Próba, próba, próba.

VI. tipp hogyan válasszak matracot: ár

A mai világban az egyik legfontosabb tényező minden termék esetében a vételár. Olcsó húsnak híg a leve – tartja a közmondás. Természetesen ez mindenre igaz, így a matracokra is. De honnan tudjuk, hogy a kiválasztott matrac olcsó vagy drága? Ezt nézhetjük összegszerűen vagy ár/érték arányban. Tartós fogyasztási cikkeknél jellemzően beigazolódik az a tétel, miszerint az olcsó dolgok lesznek idővel a legdrágábbak, mivel sűrűbben kell cseréljük őket.

Matracok árait felesleges összehasonlítani, mert különböző matracgyártók különböző anyagokat, különböző vastagságokban használnak fel. Természetesen más áruk lesz.

Matracok árait erősen befolyásolja a matrac huzata. A huzatok ára a matrac árának 30-40%-át is kiteheti!

Érdemes figyelni 1-1 adott típusnál az akciókat, előbb utóbb szinte minden matrac sorra kerül 🙂

VII tipp hogyan válasszak matracot: csomagolás, szállítás

Matracoknál két különböző csomagolási megoldást ismerünk.

Hagyományos csomagolású matracok:

A matracunk a termékleírásban megadott méretek szerint kerül csomagolásra szélesség*hosszúság*magasság. Ha személyesen vesszük át a kiválasztott matracot fontos, hogy akkora autóval érkezzünk, amivel szállítható a vásárolt matrac. Tetőcsomagtartón a KRESZ szabályai szerint szállíthatóak matracok.

Ha kérünk szállítást: fontos tudni, hogy a futárszolgálatok a közterületi cím határáig szállítanak. A vásárló feladata, hogy a terméket a lakásba juttassa, legyünk rá felkészülve!

Vákuum csomagolt matracok

 A vákuum csomagolásról röviden. A matracot betesszük egy vákuumozó gépbe, ami minden levegőt kiszív belőle. A gép túloldalán légmentesen lezárt fóliába kerül, majd feltekerik. Így matracunk könnyen szállíthatóvá válik. A vákuum matrac mérete: A matrac szélességével megegyező magasságú kb. 50 cm átmérőjű henger. Így egy 180×200 cm-es matrac a legtöbb személyautó belterében szállítható. FONTOS, hogy kibontás után – hacsak nincs otthon egy megfelelő méretű vákuum csomagoló gép – nem tudjuk újra összetekerni, így csak ott nyissuk ki, ahol a matrac helye lesz!

VII + 1 tipp: Kérjünk segítséget

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, bátran kérjünk segítséget! Hívja matrac szakértőnket hétköznapokon 10-18 óra között vagy szombatonként 9:30-13 óra között a +36 20 262 43 17 telefonszámon, bármilyen felmerülő kérdésére szívesen válaszolunk!

Valörtex, már több mint 25 éve az alvás szolgálatában. Üzletünk minősített, kiemelt Billerbeck partner.

Bio-textima matracok forgalmazója.